Chovateľka papagájov zriaďuje útulok pre exotických operencov

13.09.2010 Prešov

Prešov 13. septembra (TASR) – Chovateľka papagájov Eva Lucáková z Prešova zriaďuje útulok pre exotických operencov. Útočisko by v ňom mali nájsť cudzokrajné vtáky, o ktoré sa ich majitelia nedokážu primerane postarať.
Podľa Lucákovej pôjde o prvý útulok takéhoto druhu a rozmerov na Slovensku. Tvrdí, že tieto vtáky potrebujú zvláštnu starostlivosť a oproti ostatným zvieratám, pre ktoré sú podmienky na našom území prirodzeným prostredím, majú papagáje nevýhodu.
\"Keď papagáje ľudia vypustia von, tak v našich poveternostných podmienkach zahynú alebo sa stanú sa potravou pre iné zvieratá. Proste v našej prírode neprežijú, \" povedala chovateľka. Tá sa chovu venuje už od detstva a často sa stretávala s tým, že sa papagáje ocitli vo voľnej prírode jednak preto, že ich ľudia dostali ako nevhodný darček, alebo boli choré či zranené a jednoducho sa ich zbavili.
V súčasnosti má chovateľka asi 50 kusov exotických vtákov, ktoré zatiaľ drží vo svojom byte a ďalších improvizovaných priestoroch. Sú medzi nimi aj vzácne druhy, ktoré si zakúpila alebo ich priniesli ľudia, ktorí sa o ne nedokázali postarať. Vo voliérach je napríklad papagáj patagónsky alebo vzácny papagáj sivý Žako.
\"Väčšie priestory sú naprojektované, čakáme na vhodný pozemok, mal by vzniknúť vedľa tých priestorov aj park pre verejnosť. V podstate by to bol aj taký odkaz pre mladých ľudí, kde by sme urobili aj osvetu, ako sa starať o papagáje a čo si papagáj vyžaduje, \" vysvetlila zámer chovateľka. Exotické vtáky potrebujú aj primeranú veterinárnu starostlivosť. Podľa Lucákovej v niektorých prípadoch musí posielať vzorky na rozbor až do Česka.
Tvrdí, že doteraz prichýlila už množstvo exotických vtákov, ľudia ju poznajú nielen na východe Slovenska, často sa na ňu obracajú s prosbou o pomoc aj z Českej republiky. Potvrdila aj záujem zo strany tých, ktorí by chceli od nej papagája vziať a starať sa o neho.
Vybudovanie útulku má byť akýmsi vyvrcholením jej doterajšej chovateľskej činnosti a splnením celoživotného sna. Zatiaľ všetko financuje z vlastných peňazí, v najbližšej dobe plánuje vytvoriť neziskovú organizáciu, prostredníctvom ktorej sa bude môcť uchádzať o príspevky a granty.
 

Vyberte región

mark